Ungt berättande

Frågor:

Hur får vi fler ungdomar att berätta?
Hur kan vi starta grupper med ungas berättande, som lever kvar?

Minnesanteckningar:

I ett antal skolor i Sverige har unga i högstadiet och gymnasiet gått en berättarkurs, via Fabula, kursen bestod av 3 steg.

1. Alla elever i klassen medverkade eftersom första steget var obligatoriskt. Man fick komma in i berättandet och lära sig vad det innebär och hur det fungerar. Man fick även välja ut en berättelse som man tyckte om, sedan göra olika övningar med den och berätta den tillsammans i gruppen.
2. Berätta inför en publik utanför gruppen.
3. 1-2 var själva berättarkursen på steg 3 fick man själv ta beslutet om man ville fortsätta med berättande. I steg 3 fick man göra en till berättarföreställning och några berättarträningar.

Många ungdomar blev intresserade av berättande och valde att fortsätta, men efter steg 3 tog det stopp. Och vad hände då med ungdomar som ville fortsätta berätta?

Vi pratade om att det behövs någon, främst en vuxen som sätter fart på ungas berättande och håller det vid liv. En vuxen som peppar ungdomarna att våga och att utvecklas som berättare, som ger tips och råd. Som är både inspiratör och dörröppnare.

En regional berättarkonsulent behövs, en som utbildar i länet, som stöttar de berättarföreningar som finns lokalt, som kan ha en helhetssyn på utvecklingen av det muntligt berättandet.

Att ungdomarna träffas oftare på läger eller berättarfestivaler.

Att ungdomar även inspirerar varandra, söker sig till de platser där de unga redan finns. Som ungdomsgårdar, teater föreningar, musik grupper, komma in via skolor, uppvakta kommunen och alla bibliotek.
Att de lokala berättarföreningarna kan vara aktiva i att stötta ungas berättande. Att de kan kontakta skolan, och finnas med som resurs i deras ansökningar till skapande skola.

Berättarnät Sverige kan starta en ung berättarförening där alla ungdomar samarbetar, söker pengar för att kunna träffas oftare.

Frågeställare: Milica Gardasevic
Deltagare: Maria Nordlund, Love Ersare, Verena Haller, Monika Westin, Rose-Marie Lindfors

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s